OTOPLASTIE

Adulti sau copii, urechile proeminente pot fi o sursa care sa creeze complexe pentru unii dintre noi si un subiect de amuzament pentru altii. Chirurgia estetica ofera solutii.

Otoplastia este o procedura chirurgicala care implica schimbarea aspectului urechilor unei persoane prin resculptarea cartilajului urechilor. Otoplastia devine din ce in ce mai comuna printre noi, mai ales ca noile tehnici chirurgicale fac procedura mai accesibila pacientilor.

Atunci cand este practicata in scop estetic, otoplastia isi propune sa obtina o reatasare definitiva, simetrica si naturala a urechilor pentru a-ti putea oferi un aspect mai armonios.

De ce recurg barbatii la otoplastie? Nu este neobisnuit ca barbatii sa fie constienti de felul in care arata urechile lor, mai ales daca simt ca urechile le ies prea mult in evidenta sau sunt prea mari. Unii barbati pot apela la otoplastie si daca aspectul urechilor lor s-a schimbat din cauza unei rani sau a unui accident.

Ce presupune otoplastia?

Otoplastia presupune ca, mai intai, chirurgul sa faca o incizie in partea din spate a urechii, de obicei intr-o zona in care ar fi aproape imposibil de vazut cicatricea rezultata in urma operatiei.

Incizia expune cartilajul, pe care chirurgul il remodeleaza sau il indeparteaza pentru a schimba aspectul urechii. Cartilajul se poate schimba in timp, asa ca aceasta procedura poate necesita ajustari sau retusuri dupa cativa ani.

Este nevoie de aproximativ o saptamana pentru a te recupera dupa o otoplastie, timp in care trebuie sa porti un bandaj pe cap pentru a-ti proteja urechile.

Aceasta interventie se efectueaza in general la ambele urechi, dar uneori se poate observa o asimetrie (doar o ureche fiind afectata sau ambele in proportii diferite). Aceasta se numeste otoplastie bilaterala sau unilaterala.

Mai rar, otoplastia este efectuata in scop de restaurare pentru a corecta sau chiar reconstrui anomalii precum absenta totala sau partiala a pavilionului.