OTOPLASTIE

Otoplastie – procedură, beneficii, reacții adverse și contraindicații

Otoplastia este o procedură care modifică structura urechii externe, fiind cel mai adesea, o procedură cosmetică. Cea mai comună formă de otoplastie este cunoscută sub denumirea de fixare a urechilor. Fixarea urechilor (pinning) se face pentru a aplatiza urechile proeminente, astfel încât acestea să nu aibă un aspect la fel de pronunțat.

 

Tipurile de otoplastie includ:

 

  1. Augmentarea urechii – Aceasta este o procedură care poate fi utilizată pentru a îmbunătăți dimensiunea urechii externe. În cele mai multe cazuri, persoanele care au urechi mici sau care nu au dezvoltat complet urechi de mărime normală pot dori să facă această procedură.
  2. Fixarea urechilor (pinning) – Această procedură implică tragerea urechilor înapoi spre cap. Se efectuează pentru indivizi ale căror urechi par să iasă din părțile laterale ale capului.
  3. Reducerea urechii – Macrotia este o afecțiune în care dimensiunea urechilor este mai mare decât în mod normal. Persoanele care suferă de macrotia pot alege o intervenție chirurgicală de reducere a urechii. Aceasta poate include și reducerea lobului urechii.

 

Otoplastia poate fi efectuată la pacienți adulți de aproape orice vârstă.

Cum are loc procedura de otoplastie?

Consultația începe cu o examinare fizică amănunțită a urechilor. Chirurgul va evalua poziția urechilor și îți va recomanda o procedură. 

 

Intervenția chirurgicală se face în general pe ambele urechi, indiferent de diferențele de proeminență, pentru a asigura simetria.

 

Procedura în sine poate fi efectuată cu un anestezic local, sedare sau anestezic general. Chirurgii recomandă de obicei un anestezic general, în special pentru copii. 

 

Otoplastia totală durează de obicei aproximativ două ore

 

Uneori, fixarea urechilor poate fi realizată cu câteva suturi permanente care apropie urechile de cap. Alte opțiuni implică tăierea și modelarea cartilajului urechii înainte de sutură pentru a obține forma și poziția optimă.

 

Orice cicatrice este ascunsă în spatele urechii sau în pliurile urechii.

Beneficiile otoplastiei, recomandări și reacții adverse

Procedurile de otoplastie necesită pregătire atât fizică, cât și emoțională. Chirurgul tău va discuta detaliile procedurii, beneficiile și inclusiv orice riscuri. 

Beneficiile otoplastiei 

Operația de otoplastie are beneficii psihologice și fizice extraordinare. Unele dintre numeroasele beneficii ale otoplastiei includ:

 

  • Corecția urechilor proeminente – Pentru majoritatea oamenilor, urechea lor externă ar trebui să fie poziționată la un unghi de aproximativ 15 grade. Dacă acest unghi depășește 25 de grade, urechile lor pot părea să iasă din cap. Otoplastia efectuată de un chirurg calificat ar trebui să aibă ca rezultat un aspect facial îmbunătățit.

  • Creșterea încrederii în sine – Există o legătură directă între efectuarea unei intervenții chirurgicale de corectare a urechii și creșterea încrederii în sine. 

  • Aspect natural și echilibrat – Otoplastia funcționează prin modificarea formei urechilor anormal de mici sau mari pentru a crea un aspect mai echilibrat. Dacă urechile par îndoite sau în formă de cupă, această intervenție chirurgicală ajută la remodelarea urechilor într-o formă mai naturală.

  • Rezultate permanente – O procedură tipică de otoplastie necesită doar aproximativ două ore pentru a fi finalizată. Odată ce bandajele sunt îndepărtate, rezultatele tratamentului sunt permanente.

  • Recuperare rapidă – Majoritatea pacienților se vor repune pe picioare în decurs de două săptămâni.

 

Este esențial ca înainte de procedură să discuți cu medicul și să-ți formezi așteptări realiste pentru rezultate.

Când și cui i se recomandă procedura de otoplastie

În afara cazurilor unor afecțiuni congenitale, limita minimă de vârstă este de cel puțin 3 ani. Nu există restricții specifice pentru otoplastie, însă este indicat să discuți cu medicul tău despre orice afecțiune sau îngrijorare pe care o poți avea înainte de procedură.

Care sunt riscurile procedurii de otoplastie?

Toate operațiile au anumite riscuri. Otoplastia este considerată o operație foarte sigură, dar există totuși unele riscuri specifice.

 

Este posibil să ai o reacție la anestezicul utilizat. Asigură-te că ai comunicat medicului orice informații despre posibile alergii sau reacții din trecut. 

 

Pe măsură ce rana se vindecă, zona operată este expusă infecțiilor, așa că trebuie să te asiguri că urmezi toate instrucțiunile pentru îngrijirea rănilor.

 

Este posibil să resimți o schimbare sau o reducere a simțului tactil în jurul zonei operației. Senzația revine de obicei la normal în câteva luni, dar poate fi permanentă în unele cazuri.

Contraindicații specifice procedurii de otoplastie

Dacă ești un candidat bun pentru otoplastie, medicul îți va recomanda să faci câțiva pași pentru a te pregăti de procedură, incluzând o listă de contraindicații specifice intervenției.

Contraindicații înainte de procedură 

Va trebui să eviți aspirina, medicamentele antiinflamatoare și suplimentele pe bază de plante, care pot crește sângerarea.

 

Fumatul scade fluxul de sânge în piele și poate încetini procesul de vindecare. Dacă fumezi, medicul îți va recomanda să renunți la fumat înainte de operație și în timpul recuperării.

Contraindicații după procedură

După otoplastie, urechile tale vor fi acoperite cu bandaje pentru protecție și sprijin.

 

Probabil vei simți un oarecare disconfort și mâncărime. Ia medicamentele pentru durere conform recomandărilor medicului.

 

Pentru a menține presiunea asupra urechilor, evită să dormi pe o parte. De asemenea, încearcă să nu masezi sau să aplici forță excesivă asupra inciziilor. Ia în considerare să purtarea unor haine cu nasturi sau cu guler larg.

 

La câteva zile după otoplastie, medicul îți va îndepărta bandajele. Urechile tale vor fi probabil umflate și roșii. S-ar putea să fie nevoie să porți o bandă pe cap care să acopere urechile noaptea timp de câteva săptămâni, pentru a preveni deplasarea inciziilor în somn. 

 

Discută cu medicul tău despre când – sau dacă – vor fi îndepărtate cusăturile. Unele cusături se dizolvă de la sine. Altele trebuie îndepărtate în cabinetul medicului în săptămânile după procedură.

 

Adresează-te medicului pentru a afla când este în regulă să reiei activitățile zilnice, cum ar fi băile, înotul și activitatea fizică.

Costurile intervenției

Prețul pentru intervenția de otoplastie variază în funcție de tehnicile alese și nivelul de complicații al intervenției. 

 

Iată o schemă de tarife pe care o aplicăm noi, la Afrodite Aesthetic Clinic.

De ce să alegi Afrodite Aesthetic Clinic?

Afrodite Aesthetic Clinic este în topul clinicilor din domeniul chirurgiei estetice înființate în România.

 

Ne menținem în top prin:

 

✔️ Profesionalism;

✔️ Training și pregătire medicală continue;

✔️ Echipamente de ultimă generație;

✔️ Tehnici de chirurgie estetică moderne;

✔️ Confidențialitate față de pacient;

✔️ Prețuri accesibile adaptate nevoilor fiecărui pacient!

 

Medicii noștri specialiști au o experiență cumulată de peste 10.000 de injectări, 1.200 de proceduri non-chirurgicale, peste 800 de intervenții estetice. 

 

Tratăm fiecare pacient cu respect și avem grijă ca rezultatele să fie pe măsura așteptărilor!

Pentru orice întrebare sau detalii privind procedura de augmentare a buzelor sau orice altă procedură efectuată în cadrul clinicii noastre, ne poți contacta la numărul 0722 104 075 sau la programări@afrodite.ro. Ne găsești și pe Facebook, Instagram sau TikTok.