PRP (PLATELET RICH PLASMA)

Terapia PRP – procedură, beneficii, reacții adverse și contraindicații

 

Terapia PRP (Platelet-Rich Plasma) include colectarea unei probe de sânge și rotirea acesteia într-o centrifugă pentru a separa trombocitele. Sângele este alcătuit din 4 componente principale: plasmă, globule roșii, globule albe și trombocite. Trombocitele sunt celulele din corpul nostru care conțin factori de creștere, care stimulează procesul normal de vindecare a rănilor, de ex. în același mod în care pielea se vindecă după o zgârietură. 

 

Cu PRP, este creat un nivel supra-terapeutic al propriilor trombocite (cu peste 500% mai multe trombocite decât sângele normal), astfel încât crește vindecarea unui țesut cu leziuni cronice. 

 

Plasma concentrată bogată în trombocite este apoi injectată în piele pentru a stimula vindecarea și regenerarea. Toate injecțiile cu PRP sunt efectuate sub ghidare cu ultrasunete pentru a confirma plasarea PRP în țesutul corect.

Cum are loc procedura PRP?

Terapia PRP este de obicei administrată prin injecție. Aceste injecții necesită următorii pași:

 

Extracţie. Un tehnician medical extrage o cantitate mică de sânge din corpul pacientului (asemănător ca atunci când o persoană donează sânge).

Centrifugare. Sângele extras este plasat într-o centrifugă care se rotește cu o viteză mare, care separă trombocitele de alte celule sanguine.

Prelucrare. Sângele este apoi procesat pentru a colecta trombocitele și a le amesteca cu un anticoagulant pentru a preveni coagularea sângelui.

Injecţie. Plasma bogată în trombocite rezultată este apoi injectată în zona dorită.

Beneficiile terapiei PRP, recomandări și reacții adverse

Terapia PRP este folosită frecvent în tratamente cosmetice pentru rejuvenarea pielii, însă studiile arată că PRP este eficientă și în tratarea osteoartritei și leziunilor tendoanelor și țesuturilor moi.

 

Beneficiile terapiei PRP 

Terapia PRP stimulează vindecarea țesutului rănit activând capacitatea naturală de vindecare a corpului. Pacienții raportează în medie o îmbunătățire de peste 50% în 6 săptămâni și o îmbunătățire de până la 100% în 12 săptămâni. Acest lucru poate elimina necesitatea intervențiilor chirurgicale în unele cazuri. În plus, Terapia PRP este o procedură minim invazivă care se face în clinică; prin urmare, te duci acasă în aceeași zi.

 

Când și cui i se recomandă procedura PRP

PRP este excelent pentru oricine este preocupat de orice zone ale pielii care încep să-și piardă elasticitatea și volumul. Este, de asemenea, o metodă extrem de eficientă de stimulare a celulelor corpului pentru a produce noi celule ale piele, cu aspect sănătos. 

 

Este extrem de eficient pentru acea zonă delicată de sub ochi, unde deseori pacienții observă semne de îmbătrânire. De asemenea, este folosit pentru a crește integritatea structurală și sănătatea pielii, în special a pielii afectate de soare.

 

Care sunt riscurile terapiei PRP?

Riscurile asociate cu PRP, cum ar fi infecția, leziunile tisulare și leziunile nervoase, sunt foarte limitate.

 

Cu toate acestea, unii pacienți au dificultăți în accesarea unei vene, ceea ce poate face dificilă colectarea unei cantități semnificative de sânge.

 

Alte reacții adverse ale PRP sunt rare. Deoarece este folosit propriul sânge al pacientului, este foarte puțin probabil ca organismul să respingă tratamentul sau să răspundă negativ.

 

Dacă iei în considerare terapia PRP, discută cu un medic de încredere despre orice îngrijorare pe care o poți avea. 

Contraindicații specifice terapiei PRP

Deși este o procedură minim invazivă, rezultatele terapiei PRP pot varia în funcție de cât de bine ai grijă de pielea și sănătatea ta înainte și după procedură. Există câteva contraindicații pe care trebuie să le respecți întocmai. Discută în detaliu cu un medic, pentru a înțelege exact procedura care urmează și pentru a maximiza efectele. 

 

Contraindicații înainte de procedură

Oprește tratamentele cu medicamentele antiinflamatoarecu 5 zile înainte de procedură (de exemplu, ibuprofen, naproxen etc.).

 

Nu poți lua niciun diluant al sângelui înainte de injectare. Trebuie să clarifici oprirea oricărui dintre aceste medicamente cu cardiologul tău înainte de a fi considerat candidat pentru terapie PRP.

 

Asigură-te că bei multă apă înainte de procedură, până la 2 litri, dacă este posibil. Acest lucru ajută la capacitatea de a extrage sânge adecvat pentru procedură.

 

În funcție de afecțiunea pe care o tratăm, ți se poate cere să efectuezi 15-20 de minute de exerciții fizice înainte de procedură. 

 

Contraindicații după procedură

O iritație crescută în zona afectată poate apărea după injecția cu PRP. Aceasta face parte din procesul de vindecare. 

 

Folosește gheață (evită contactul direct cu pielea) pe zona afectată de trei până la patru ori pe zi timp de 15 minute în următoarele trei zile după procedură.

 

După ce efectul anesteziei dispare, este posibil să experimentezi durere timp de 2-5 zile după tratament. Faza inflamatorie inițială durează 7 zile, iar faza secundară poate dura până la 14 zile.

 

Limitează mișcarea și atingerea zonei tratate în primele trei zile după procedură. Evită orice activitate obositoare în primele șapte zile. 

 

Medicamentele cu efect de diluare a sângelui pot fi reluate la 24 de ore după procedură.

Evită medicamentele antiinflamatoare timp de șase săptămâni după procedură (de exemplu, ibuprofen).

Costurile intervenției

Prețul pentru terapia PRP variază în funcție de medicul specialist și tehnicile sale. 

 

Iată o schemă de tarife pe care o aplicăm noi, la Afrodite Aesthetic Clinic.

De ce să alegi Afrodite Aesthetic Clinic?

Afrodite Aesthetic Clinic este în topul clinicilor din domeniul chirurgiei estetice înființate în România.

 

Ne menținem în top prin:

 

✔️ Profesionalism;

✔️ Training și pregătire medicală continue;

✔️ Echipamente de ultimă generație;

✔️ Tehnici de chirurgie estetică moderne;

✔️ Confidențialitate față de pacient;

✔️ Prețuri accesibile adaptate nevoilor fiecărui pacient!

 

Medicii noștri specialiști au o experiență cumulată de peste 10.000 de injectări, 1.200 de proceduri non-chirurgicale, peste 800 de intervenții estetice. 

 

Tratăm fiecare pacient cu respect și avem grijă ca rezultatele să fie pe măsura așteptărilor!

Pentru orice întrebare sau detalii privind procedura de augmentare a buzelor sau orice altă procedură efectuată în cadrul clinicii noastre, ne poți contacta la numărul 0722 104 075 sau la programări@afrodite.ro. Ne găsești și pe Facebook, Instagram sau TikTok.