PRP (PLATELET RICH PLASMA)

Terapia cu PRP este un tratament controversat care devine din ce in ce mai popular. Pana in prezent, sursa de incredere a Administratiei pentru Alimente si Medicamente (FDA) a aprobat utilizarea PRP in tratamentele cu grefe osoase. Cu toate acestea, medicii pot folosi tratamentul pentru a aborda o varietate de alte probleme de sanatate.

Unii medici folosesc acum terapia PRP pentru a incuraja cresterea parului, pentru a promova vindecarea muschilor si pentru a trata simptomele artritei.

Trombocitele sunt celule sanguine care joaca un rol important in vindecarea ranilor. Acestea ajuta la formarea cheagurilor pentru a opri sangerarea si pot sustine cresterea celulelor.

Injectarea zonelor de inflamatie sau leziuni tisulare cu concentratii mari de trombocite poate incuraja cresterea de noi tesuturi si poate promova vindecarea globala a celulelor.

De exemplu, profesionistii medicali pot amesteca PRP cu alte terapii de grefa osoasa pentru a imbunatati repararea tesuturilor. Medicii pot folosi, de asemenea, terapii PRP pentru a trata alte afectiuni musculare, osoase sau ale pielii.

Care sunt beneficiile?

Injectarea PRP in scalp te poate ajuta cu reducerea inflamatiei care poate duce la caderea parului.

Un studiu din 2015 raporteaza ca oamenilor care au primit tratament PRP le-au crescut mai mult par fata de cei care nu au primit tratamentul.

De asemenea, medicii pot folosi injectii cu PRP pentru a promova vindecarea tesuturilor.

Autorii unei lucrari din 2014 au descoperit ca trei runde de injectii cu PRP au redus simptomele la participantii cu o leziune la genunchi numita tendinopatie rotuliana cronica. In cadrul studiului, cercetatorii au analizat cazurile a 28 de sportivi.

Terapiile PRP pot ajuta la reducerea durerii si la imbunatatirea vindecarii in cazurile de leziuni ale ligamentelor si tendonului. Mai mult, terapiile PRP pot ajuta la vindecarea oaselor.